lauantai 23. elokuuta 2014

"Jokainen päivä on yllätys!" – Ensimmäisen viikon paviljonki-iloa

Tikke Tuura. Kuva: Hartti Ahola

Roskalavapaviljonkilaiset kertoivat Taiteiden yönä ensimmäisen paviljonkiviikon huippuhetkistä. Vastauksista välittyi ilo ihmisistä, tapahtumista ja jo pelkästään paikalle tulemisesta. Tikke Tuuralla oli ollut antoisa ”muoviviikko”, Terhi Tammila loi uusia verbejä ja Victor Amoussou päätti haastattelukierroksen niin filosofisesti, että hänen sanoissaan voisi olla aineksia Paviljongin motoksi.

”Uusien ihmisten kohtaaminen. Paviljongille on tullut yllättäviä ihmisiä, ja he ovat innostuneet tästä asiasta. Se on ollut tosi hienoa!”
Anne Munkki

”Kaikki!”
Anonyymi paviljonkilainen

Hannu Väisänen pensselöi. Kuva: Hartti Ahola

”Tänne tuleminen! Tilanteet ja pajat muuttuvat lähes joka päivä. Ohjelma on joka päivä erilainen, ja on aina uusi kokemus tulla tänne päiväksi!”
Hannu Väisänen

”Parasta on ollut se, että toiminta jatkuu rankkasateista huolimatta, ja meillä on ollut todella hauskoja pajoja. Kun satoi rakeita, täällä oli kourallinen ihmisiä, jotka lauloivat kaikkia mukavia lauluja, rallattivat sydämensä kyllyydestä. Tänään on ollut mahtava päivä: meillä on ollut aivan mielettömästi jengiä täällä ja loppuun saakka tupa täynnä.”
Pekka Järvilehto

”Jaetaan-yhteisön performanssit.”
Päivi Nieminen

”Ihmiset, ja tämä paikka! On aika vaikuttavaa, että improvisoinnin kautta on luotu näin hyviä asioita.”
Sibiri Konaté

Ilo haravoida (Susanna Järvilehto). Kuva: Hartti Ahola

”Jokainen päivä oli yllätys! Ihmisten ilot ja hymyt, vaikka väsyttäisi tai vettä tulisi kaatamalla.”
Susanna Järvilehto

”Perjantai eli avajaiset, kun saimme Paviljongin avattua ja lähdimme uupumuksen tilassa pöhköjoraamaan ja jorasimme tuntitolkulla festivaaliteltassa... Se oli ihana relaus! Lauantaina oli piknikpäivä, ja vietin aikaa infotiskin porukan kanssa. Jorailimme iloisesti, kun dj Borzin soitti levyjä – kiitos siitä! Sunnuntai oli aivan parasta: paikalla oli vihannesmyyjiä ja tarjolla oli roskaruokabrunssi. Oli tosi kaunista, täällä oli ihanasti porukkaa ja kaikki olivat iloisella tuulella. Silloin oli hyvin nautinnollista olla osa tätä projektia!”
Terhi Tammila

”Tämä viikko on ollut muovimielessä hyvin antoisa! Ensimmäinen kohokohdista oli se, kun KoeHelsinki-alueen Naruviidakko lopetti, ja yhtäkkiä huomasin, että maassa oli valtava läjä erilaisia muovinaruja. Sain luvan hakea narut ja tulin siitä kovin iloiseksi, koska tarvitsemme paljon muovia. Sitä en kuitenkaan tiennyt, että narujen pakkaaminen olisi niin hankalaa – muovinarua kertyi noin kaksikymmentä jätesäkillistä, ja olin epätoivoinen, koska tiesin, että paikan pitäisi olla tyhjä kahteentoista mennessä seuraavana päivänä.

Tulin aamulla, ja vettä satoi kaatamalla; olin aivan likomärkä ja hikoilin huolesta. Yhtäkkiä paikalle tupsahti  kaksi vanhempaa rouvaa, joista toinen oli tuttavani menneiltä vuosilta. He lupautuivat iloisesti kasaamaan narua saksien kanssa, ja ryhdyimme kaikki kolme työhön. Myös kolme vaihtopistettä pitämään tullutta Emmauksen rouvaa auttoivat narujen keräämisessä. Säkitimme narut, ja siihen meni kuudelta naiselta tunti aikaa. – Eli se oli kuuden tunnin työ, ja kaikki naiset ilmaantuivat kuin taivaasta, sattumalta vain olivat tässä. Se oli tämän viikon toinen huippuhetki.

Kolmas oli kun aloimme sulattaa samaa narua muoviseppä Eeva Väistön kanssa tuolin valmistamiseksi. Tuolin istuinosa on jo saatu valmiiksi, ja ensi viikolla tehdään jalat. Muovin sulattaminen tapahtuu isossa pannumaisessa kaasukeittimessä. Sulatimme muovia tunnin, kunnes meillä oli tarpeeksi massaa tuolinkantta varten.

Tuoliprojekti on osa isompaa muoviprojektia, jossa haluamme korostaa muovin kulutusta: muovia voi erinomaisesti kierrättää ja siitä voi tehdä vaikka mitä. Muoviteema on Roskalavapaviljongilla esillä mm. koululaisten muovipajoissa. Lisäksi meillä on paviljonkialueella kansainvälistä muovisopimusta ajavan YK-Liiton iso taulu, jossa lukee, että 'Meri ei ole kaatopaikka'! Taulussa on muoviroinan keskellä uiva sukeltaja, jonka naaman kohdalla on iso reikä ja siinä voi valokuvauttaa itsensä ja ryhtyä 
'pallonkutistajaksi'. Muovisopimuksen tarkoituksena on asettaa rajoituksia muovinkäyttöön ja kierrätykseen. Lisäksi sillä halutaan kiinnittää huomiota valtamerissä pyöriviin isoihin muovijätelauttoihin.”
Tikke Tuura

”What touched me most is that what people reject in the society is useful at the Roskalavapaviljonki.”
Victor AmoussouEi kommentteja:

Lähetä kommentti